Ved oppsigelse på grunn av virksomhetens forhold plikter arbeidsgiver å tilby annet passende arbeid. Men gjelder det samme kravet når oppsigelsen er begrunnet i arbeidstakers forhold?

I dom av 26. juni 2024, tok Høyesterett stilling til om en oppsigelse var gyldig selv om det ikke var tilbudt annet passende arbeid. I den konkrete saken var en helsefagarbeider sagt opp fra sin stilling i hjemmehjelpstjenesten i Oslo kommune, etter at han ble fratatt autorisasjonen som følgene av manglende faglig innsikt.

Høyesterett uttalte at arbeidsgiver kan ha plikt til å tilby annet passende arbeid, og avklarte dermed at plikten også kan gjelde der oppsigelsen er begrunnet i arbeidstakers forhold.

Plikten er imidlertid begrenset og situasjonsbestemt. I vurderingen av om arbeidsgiver plikter å tilby annet passende arbeid skal det legges vekt:

  1. Arbeidsgivers interesse i at arbeidsforholdet avsluttes
  2. Arbeidstakers behov for å beholde arbeidet:
  3. Ledige stillinger tilgjengelig

I den konkrete vurderingen uttalte Høyesterett at arbeidstakers alder og ansiennitet tilsa at kommunen hadde plikt til å tilby annet passende arbeid. Kommunen hadde imidlertid gjort rimelige undersøkelse av om en slik stilling var ledig i kommunen. Oppsigelsen var derfor saklig, selv om det ikke var tilbudt annet passende arbeid.

Hva betyr dommen i praksis?

  •  Arbeidsgiver må vurdere om det er aktuelt å omplassere arbeidstaker istedenfor oppsigelse på grunn av arbeidstakers forhold.
  • Det kan skilles mellom oppsigelser der arbeidstaker kan bebreides og der arbeidstaker ikke er å bebreide. Det er særlig der arbeidstaker ikke kan bebreides at omplassering er aktuelt.
  • De tre momentene overfor gir veiledning for når plikten slår inn. Dersom momentene trekker i ulike retninger, vil arbeidsgivers vurdering av om det finnes annet passende arbeid i virksomheten kunne få avgjørende betydning.

Forfattere 

Birthe Maria Eriksen
Advokat, Partner 
E-post: bme@adiadvokat.no

Trenger du hjelp i en lignende sak?

Vi har flere dyktige advokater som har spisskompetanse innenfor arbeidslivets rettsforhold. Ta kontakt med oss, så kan vi bistå deg i saker!